Dostupni linkovi

Žbogar: Nije bilo pritisaka SAD i EU


U procesu koji je prethodio zaključivanju dogovora o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora što su ga postigli slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor na Sloveniju nije bilo pritisaka ni iz SAD-a niti iz Europske unije, a dogovor je za Sloveniju povoljan jer će granični prijepor biti razriješen prije uključivanja Hrvatske u Europsku uniju, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru objavljenom u subotu.

"Tvrdnje hrvatskih medija o pritiscima SAD-a i da mi je američka državna tajnica Hillary Clinton 'prala glavu' prilikom našeg susreta u Washingtonu daleko su od istine. Iz izjava na konferenciji za novinare i 'govora tijela' nakon tog sastanka jasno se vidi da pritisaka nije bilo. Američku državnu tajnicu samo je zanimalo naše stajalište i argumentacija. Amerika je ponudila pomoć, no mi smo rekli da je to europski proces i da tako treba ostati. Niti švedsko predsjedništvo Europske unije nije vršilo nikakav pritisak", rekao je Žbogar u razgovoru koji je s njim u svom broju od subote objavio ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Arbitražni sporazum kojim će biti definitivno riješeno pitanje graničnog spora s Hrvatskom postići će se u međusobnim pregovorima koji počinju od tzv. drugog Rehnova prijedloga, a sam arbitražni proces mogao bi po ocjenama stručnjaka za međunarodno pravo potrajati oko tri godine, ocijenio je Žbogar u razgovoru.
XS
SM
MD
LG