Dostupni linkovi

Budimpešta: Podržati BiH na putu ka EU i NATOPredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković zatražio je danas od učesnika četvrte Konferencije predsjednika parlamenata država zapadnog Balkana, koja se održava u Budimpešti, podršku nastojanjima BiH da se približi NATO i evropskim integracijama.

On je istakao da bi moguće otvaranje procesa Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ dalo veliki doprinos održavanju trenutnog nivoa reformskih aktivnosti u BiH.

"NATO programskim ciljevima smo predani i prirodom stvari njihova realizacija traži intenziviranu regionalnu i svaku drugu saradnju. U svim tim programima i aktivnostima želimo učestvovati partnerski i uključiti se u mjeri gdje možemo doprinijeti regionalnoj stabilnosti", naglasio je Živković.

On je od učesnika skupa zatražio i da svojim kontaktima i zalaganjima pomognu da BiH dobije liberalizaciju viznog režima.

Živković je naglasio da će BiH, poštujući Ustav i nadležnosti države i entiteta, učiniti sve neophodne mjere i akcije kako bi se u razumnom roku, a nakon punog provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i preporuke Evropske komisije za ukidanje viza, podnijeti i aplikaciju za punopravno članstvo u EU.

On je pozvao ovom prilikom predsjednike parlamenata Mađarske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Hrvatske da ojačaju bilateralne i multilateralne susrete i razvijaju parlamentarnu diplomatiju koja je u posljednje vrijeme i u mnogobrojnim situacijama dala konsktruktivna rješenja i prijedloge za unapređenje saradnje i cjelokupnih odnosa u svim segmentima.
XS
SM
MD
LG