Dostupni linkovi

Dodik upozoren zbog Elekro-sistema BiH



Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u petak su "sa zabrinutošću konstatirali" da vlasti Republike Srpske dovode u pitanje daljnje funkcioniranje nekih od ključnih institucija na razini države BiH te su ovlastili visokog predstavnika Valentina Inzka da "poduzme mjere koje smatra nužnim", priopćio je Ured visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Povod za to upozorenje predstavnika zemalja-članica Upravnog odbora PIC-a bile su naznake da vlada Milorada Dodika planira poduzeti mjere kojima bi se raspustio Elektroprijenos BiH te uspostavilo posebno poduzeće za distribuciju električne energije na razini Republike Srpske.

Na taj način elektroenergetski sustav RS praktično bi se izdvojio iz BiH.

"Stanje na tom planu i dalje se pogoršava što je rezultat djelovanja i opstrukcija organa vlasti iz Republike Srpske i njihovih predstavnika", stoji u izjavi veleposlanika Upravnog odbora PIC-a uz podsjećanje kako je postojanje Elektroprijenosa BiH obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Veleposlanici su podsjetili na jasno stajalište Upravnog odbora PIC-a od 30. lipnja 2009. godine u vezi s mogućim jednostranim potezima te vrste koje bi poduzeli entiteti, koje glasi kako "pokušaji da se ponište rezultati ranije dogovorenih reformi i oslabe postojeće institucije na državnom nivou pokazuju otvoreno nepoštivanje temeljnih načela Daytonskog sporazuma, neprihvatljivi su i moraju prestati".

Stoga veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora PIC-a izražavaju punu potporu visokom predstavniku da poduzme mjere koje smatra nužnim da održi kontinuitet poslovanja Elektroprijenosa, u skladu sa zakonom, i na taj način osigura neometano pružanje javnih usluga ovog preduzeća za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

"Upravni odbor PIC-a očekuju od vlasti Republike Srpske i njihovih predstavnika da djeluju u sklopu uspostavljenih institucija i zakona Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju Elektroprijenosa BiH, kao i da djeluju u dobroj namjeri i u duhu kompromisa. Neispunjavanje ovih očekivanja smatrat će se jasnim pokušajem slabljenja bitne državne institucije", stoji u izjavi.

Vlada RS već više od godine dana odbija postaviti članove upravnog odbora Elektroprijenosa BiH koji bi zastupali interese tog entiteta, čime izravno onemogućava njegovo funkcioniranje.

Sam Dodik u nekoliko je navrata izjavljivao kako će RS uspostaviti svoj vlastiti sustav prijenosa i distribucije električne energije.
XS
SM
MD
LG