Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Australije traži promjenu oslobadjajuće odluke za kapetana DraganaAustralijska vlada zatražila je od Višeg suda te zemlje da preinači odluku o oslobađanju Dragana Vasiljkovića zvanog kapetan Dragan koji je optužen za ratne zločine.

Zvaničnici su u ime ministra unutrašnjih poslova Brendana O`Konora uložili žalbu Višem sudu zbog odluke Nižeg suda donesene tokom ovog mjeseca da Vasiljković ne bude izručen Hrvatskoj, uz obrazloženje da neće imati pravedno suđenje.

"Žalba je uložena juče. Australijska vlada ozbiljno shvata međunarodnu saradnju i optužbe za ratne zločine i zabrinuta je da Australija ne postane utočište za ratne zločince", rekao je danas portparol O`Konorove kancelarije, dodajući da je zahtjev predat u ime hrvatske vlade.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je australijskim medijima da su njegova kancelarija i australijske vlasti u trajnom kontaktu o pripremama žalbe.

Australijski sud uvažio je 2. septembra žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, protiv zahtjeva Hrvatske da bude izručen u tu zemlju i naredio da bude pušten iz zatvora.

Vasiljković je uhapšen u januaru 2006. godine nakon što je Zagreb zatražio njegovo izručenje povodom optužbi da je počinio zločine tokom rata od 1991. do 1995. godine.
XS
SM
MD
LG