Dostupni linkovi

Sarkozy upozorio Klausa na posljedice odbijanja Lisabonskog sporazuma



Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je Češku da će se suočiti s posljedicama ako nastavi odgađati konačnu ratifikaciju Lisabonskog ugovora nakon što on, kako se nada, prođe na referendumu u Irskoj 2. oktobra, pišu u petak evropski mediji.

Govoreći nakon sastanka evropskih vođa u u Bruxellesu, Sarkozy je u četvrtak navečer pohvalio češkog premijera Jana Fischera kao čovjeka "velikih kvaliteta" prije nego je napao predsjednika Vaclava Klausa koji je kazao da će odgađati svoje potpisivanje Lisabonskog ugovora koliko god je to moguće.

- Jasno sam rekao da ako Irci kažu „da“, nema šanse da ostanemo na ničijoj zemlji s Evropom koja nema institucija za suočavanje s krizom. Bit će potrebno snositi posljedice - ali to će biti tema drugog sastanka, rekao je on.

Iako su oba doma češkog parlamenta ratificirala ugovor, Klaus je rekao da će odgađati potpisivanje, te bi u tom slučaju on bio posljednja zapreka stupanju na snagu Lisabonskog ugovora nakon što je poljski predsjednik Lech Kaczynski, još jedan njegov protivnik, ranije ove sedmice kazao da će završiti ratifikaciju vrlo brzo nakon što Irci budu rekli „da“.
XS
SM
MD
LG