Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obamina odluka o štitu povrijedila Evropljane


“Washington Post” ističe kako je novi obrambeni plan povrijedio neke evropske saveznike, ali donio osmijeh na lice Moskve.

Odluka američkog predsjednika Baracka Obama da napusti Bushovu ideju o proturaketnom štitu u Evropi očekivano je izazvala brojne reakcije u svijetu.

Uglavnom se analizira kako će se odluka odraziti na američko-ruske odnose, ali i odnose Washingtona s evropskim saveznicima.

Američki “Washington Post” u uredničkom komentaru ističe kako je novi obrambeni plan predočen u Bijeloj kući i Pentagonu povrijedio neke evropske saveznike, ali donio osmijeh na lice Moskve.

Obama je, piše ovaj list, zapravo udovoljio neopravdanim zahtjevima Putina i Medvedeva.

Rusija nije bila ugrožena proturaketnim štitom koji je trebao biti postavljen u Poljskoj i Češkoj. Moskva se, zapravo, protivi bilo kakvom značajnijem angažmanu Sjedinjenih država u članicama NATO saveza koje su nekada pripadale sovjetskom bloku.

Autor teksta upozorava da je Washington napravio ustupak, ali da nema sličnih koraka sa ruske strane.

Šef ruske diplomacije je samo prije nekoliko dana ustvrdio da Rusija neće podržati nove sankcije protiv Irana, a novi sporazum o strateškom naoružanju, o čemu su Obama i Medvedev postigli sporazum u julu, u većem je interesu Rusije nego SAD.

Rusija, piše “Washington Post” nije promijenila ni svoj neprijateljski stav prema Gruziji i Ukrajini koje i dalje želi imati pod svojom dominacijom.

Problem će nastati u odnosima sa Češkom i Poljskom, i bez obzira koliko je Obama isticao produbljivanje savezništva s Warshawom i Pragom, ožiljci će ostati, a ohrabreni će biti tvrdolinijaši u Kremlju, stoji u uredničkom komentaru Washington Posta.

“Financial Times” navodi kako odluka nije izenenadjenje, ali se morala i te kako pažljivo obrazložiti, a štit biti zamijenjen nekim drugim, jasnim obrambenim planom, kako se američki saveznici u Evopi ne bi osjetili napuštenima.

U suprotnom, postoji rizik da Rusija umisli, da može, ustraje li u nečemu, natjerati SAD na povlačenje.

“Independent" u svom uredničkom komentaru, naglašava da su prilično jednostavni razlozi aktualne američke administracije za odustajanje od kontroverznog plana Georga Busha.

Prvo, piše list, izgradnja štita čija bi namjena bila da uništava potencijlane iranske rakete i prije nego što one padnu na evropsku teritoriju, koštala bi oko 100 milijardi dolara.

Drugo, postavljanje samog antiraketnog štita bilo bi neopravdano, jer se, kako piše londonski list, pokazalo da Iran mnogo sporije razvija svoj program pravljenja raketa dugog dometa nego što se to očekivalo.

“Wall Street Journal “ smatra da odluka o napuštanju plana iz Bushove ere Ameriku čini više ranjivom, ali i manje pouzdanim saveznikom, kako u Evropi, tako i na Bliskom istoku.

Na kraju krajeva, odluka može ohrabriti Iran da nastavi sa razvojem spornog nuklearnog progarama, ali i Rusiju u njenom agresivnom ponašanju prema Evropi, upozoravaju u “Wall Street Journalu”.
XS
SM
MD
LG