Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Krugman: Ekonomski oporavak bi mogao trajati godinamaPodaci o ponovnom rastu industrijske proizvodnje u svijetu mogu biti pozitivan znak, ali će oporavak od globalne financijske krize i njenih posljedica biti dugotrajan i mogao bi trajati pet ili čak deset godina, naveo je u svom predavanju u Ljubljani u srijedu kasno navečer Paul Krugman, lanjski dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i profesor na američkom sveučilištu Princeton.

Na burzama i tržištu nekretnina došlo je do "pucanja balona" koji nisu imali podlogu u realnoj ekonomiji, a kriza se naslućivala od 2004. godine iako je svom snagom izbila nakon propasti američke banke Lehmans Brothers, što je izazvalo učinak "grude snijega", naveo je Krugman u svom predavanju.
Istaknuo je da je kriza pokazala potrebu povećanja regulatornih financijskih ustanova i državnih stimulansa u gospodarstvu, te da će se unatoč trendu oporavka posljedice krize osjećati pet, a možda i deset godina, posebno što se tiče nezaposlenosti.

Što se tiče stanje u Europskoj uniji, Krugman kao problematična područja ističe velike razlike koje među državama članicama postoje u pogledu platne bilance i proračunskog deficita, te teškoće vezane na djelovanje zajedničke valute i nisku pokretljivost radne snage unutar Unije.
XS
SM
MD
LG