Dostupni linkovi

Rusija i Kina najveća pretnja za SAD


Ruski vojnici na oklopnom transporteru tokom anti-terorističke vježbe Rusije i pet azijskih zemalja u Šangaju 2007. godine
Ruski vojnici na oklopnom transporteru tokom anti-terorističke vježbe Rusije i pet azijskih zemalja u Šangaju 2007. godine
Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja su zemlje koje imaju najviše mogućnosti da ugroze američke interese, procenjuju američke obaveštajne službe u strateškom četvrogodišnjem izveštaju.

"Izvestan broj država-nacija sposobne su da ugroze američke interese putem tradicionalnih sredstava (vojna snaga i špijunaža) i naprednih (cyber-operacija)", navodi se u izveštaju i spominje Iran i Severna Koreja koje su već osumnjičene da se žele domoći nuklearnog oružja.

Bivši analitičar za obaveštajna pitanja pri američkoj administraciji Entoni Kordesmen kaže za Radio Slobodna Evropa da se slaže sa ocenom iz ovog izveštaja da Iran predstavlja izazov za politiku SAD ne samo na Bliskom istoku već i u Avganistanu, zbog svog spornog nuklearnog i raketnog programa, ali i pomoći militantnim grupama koje SAD smatra terorističkim.

“U svim ovim oblastima, Iran je ključna sila i zato SAD moraju da ga posmatraju u najmanju ruku kao potencijalnog neprijatelja jer Teheran stalno naglašava da je neprijateljski nastrojen prema Americi i njenim saveznicima”, ističe Kordesmen.

Dok je navođenje Irana i Severne Koreje kao potencijalne pretnje očekivano, donekle je iznenađenje pominjanje Rusije i Kine u tom kontekstu, s obzirom da američka administracija nastoji da sa njima uspostavi partnerske odnose.

Direktor američkih obaveštajnih službi Denis Bler je naveo opasnosti koje ove dve zemlje predstavljaju u domenu cyber-sigurnosti.

"Kina je vrlo agresivna u cyber-prostoru, Rusija takođe."

Kina ima zajedničke interese sa SAD-om, ali njena diplomatija, koja je sve više orijentisana prema prirodnim resursima i njena vojna modernizacija su medu činiocima koji čine složen izazov, navode obaveštajne službe.

Kina je najveći spoljnotrgovinski partner SAD i ima u svom posedu na stotine milijardi dolara američkih obveznica kojima Bela kuća pokriva ogromni budžetski deficit.

U ovom dokumentu se navodi da se Kina nadmeće za iste resurse u svetu koji su potrebni i SAD, kao i da ubrzano modernizuje svoju armiju.

“Kako Kina postaje jedna od najvećih svetskih ekonomija, pravi je izazov gde naći sve oskudnije minerale, kako povećati izvoz. Zato se prema Kini treba odnositi veoma ozbiljno i gledati na nju kao potencijalni rizik. To ne znači da ona postaje pretnja ili stvaranje od nje neprijatelja, ali kada neka zemlja, kao što je Kina, toliko ojača onda izaziva pažnju, pa i zabrinutost”, smatra Kordesmen.

Što se tiče Rusije, ona je "partner SAD-a u više sektora, ali će nastaviti da potvrđuje svoju moć i uticaj na način koji može komplikovati američke interese", navodi se u izveštaju.

Moskva i Vašington imaju zajednički interes da njihovo nuklearno oružje ne dođe u neželjene ruke. Međutim, procenjuje se da Rusija može da nastavi da demonstrira moć i uticaj na način da komplikuje ostvarenje američkih interesa. To pokazuje prošlogodišnja ruska intervencija u Gruziji. Ona nastoji da učvrsti svoje pozicije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, zatim u Centralnoj Aziji.

“Imajući u vidu da je Rusija druga nuklearna i uopšte vojna sila u svetu, ključni izvoznik oružja, bilo bi nerealno da se ne tretira kao potencijalni rizik”, kaže Kordesmen. On ipak smatra da ne treba precenjivati pretnju od Kine i Rusije, ali u svakom slučaju treba pažljivo pratiti procese u njima.

U izveštaju se ističe i da su SAD sada mnogo bolje pripremljene da spreče evenutalno novu akciju Al Kaide ili sličnih terorističkih grupacija, jer je, između ostalog, mnogo toga naučeno o njihovoj organizaciji.

Međutim, ove grupe i dalje teže da dođu u posed oružja za masovno uništavanje kako bi ga upotrebile protiv Zapada, zaključuje se u Izveštaju američkih obaveštajnih službi.
XS
SM
MD
LG