Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Kina i Rusija sposobne da ugroze američke intereseKina i Rusija su među zemljama koje su najsposobnije da ugroze američke interese, smatraju američke obaveštajne službe u strateškom četverogodišnjem izveštaju objavljenom u utorak.

"Izvestan broj država-nacija sposobne su da ugroze američke interese putem tradicionalnih sredstava (vojna snaga i špijunaža) i naprednih (cyber-operacija)", navodi se u izveštaju i spominje Iran i Severna Koreja koje su već osumnjičene da se žele domoći nuklearnog oružja, ali i Kina i Rusija.

"Kina ima zajedničke interese sa SAD-om, ali njena diplomatija, koja je sve više orijentisama prema prirodnim resursima i njena vojna modernizacija su medu činiocima koji čine složen izazov", navode obaveštajne sužbe.

Što se tiče Rusije, ona je "partner SAD-a u više sektora, ali će nastaviti da potvrđuje svoju moć i uticaj na način koji može komplikovati američke interese".

Direktor američkih obaveštajnih službi Denis Bler je naveo u utorak opasnosti koje ove dve zemlje predstavljaju u domenu cyber-sigurnosti.

"Kina je vrlo agresivna u cyber-prostoru, Rusija takoder", izjavio je on na jednoj telekonferenciji.
XS
SM
MD
LG