Dostupni linkovi

ICTY: Nema prebacivanja predmeta u region


Jovica Stanišić i Franko Simatović
Haški tribunal demantovao je danas da razmatra prebacivanje tekućih predmeta u Srbiju ili u druge zemlje regiona bivše Jugoslavije.

Tribunal "trenutno ne razmatra prebacivanje bilo kojeg predmeta pravosuđu u regionu, a naročito ne predmeta koji se vode protiv Vlastimira Đorđevića i Momčila Perišića, koji su u poodmakloj fazi dokaznog postupka", izjavila je predstavnica Tribunala Nerma Jelačić, povodom izveštaja u nekim beogradskim medijima o ustupanju procesa srpskom pravosuđu.

Jelačićeva je negirala i medijske navode da će ustupanje predmeta biti razmatrano na sastanku u Hagu sa tužiocima iz regiona, 1. novembra.

"Predsednik, tužilac i sekretar Međunarodnog suda nisu zakazali sastanke o ovoj temi sa predstavnicima nacionalnih pravosuđa za 1. novembar", naglasila je prestavnica Tribunala.

Jelačićeva je precizirala da će sve predmete koji su u fazi istrage, Tribunal, kako se očekuje, do kraja ove godine "proslediti tužilaštvu BiH", u skladu sa strategijom okončanja rada haškog suda, koju je usvojio Savet bezbednosti UN.

Tribunal će nastaviti da podržava pravosuđa u regionu bivše Jugoslavije i pomaže u izgradnji njihove sposobnosti da nastave sa postupcima za ratne zločine i posle okončanja mandata haškog suda, navela je Jelačićeva u pisanoj izjavi.

Podsetimo, prošle nedelje iz Beograda je najavljeno da će Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zlocine i Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu u novembru otići u Hag kako bi sa predstavnicima haškog Tužilaštva razgovarali o ustupanju predmeta srpskom pravosuđu.

Ipak ni iz Srbije nije precizirano o kojim postupcima je reč, kao i da su u pitanju već započeti procesi.
XS
SM
MD
LG