Dostupni linkovi

Bitef o "Umetnosti krize"


Predstava "Manje ili više večnosti"
Predstavom „Sutra“ u Beogradu u utorak počinje 43. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), čiji moto ove godine glasi "Kriza kapitala - umetnost krize".

Rediteljka Anja Suša, jedan od selektora Bitefa, kaže za RSE da će i ovogodišnji festival imati bogat program uprkos činjenici da je sam broj predstava nešto manji u odnosu na prethodne godine.

Na pitanje da li podnaslov Bitefa „Kriza kapitala – umetnost krize“ govori da je kriza uticala i na samo organizovanje festivala, Suša kaže da jeste, ali ne u meri u kojoj su se plašili da bi moglo da bude. Ona napominje da su svih devet predstava na ovogodišnjem programu izuzetne i podjednako kvalitetne kao i ranijih godina.

Reditelj predstave "Sutra" kojom će biti otvoren Bitef je britanski koreograf Sidije Larbijo. Predstava je nastala kao rezultat Larbijeve opčinjenosti kung-fuom i šaolinskom školom šan budizma. Predstava je naročito interesantna jer u njoj nastupaju monasi, izvodeći svoj ples na velikim drvenim kutijama, jedinom dekoru na sceni.

Na Bitefu će ove godine gostovati i pozorišna trupa "Ex machina" iz Kvebeka (Kanada) s predstavom "Plavi zmaj" Roberta Lepaža.

"'Plavi zmaj' je nastao pre nekoliko godina, a njegov tekst se iz predstave u predstavu menja i usavršava.

Na ovogodišnjem Bitefu nastupiće i teatar iz Lozane, koji će izvesti predstavu "Airport kids", kao i Jo Stromgren kompani iz Bergena (Norveška) s predstavom "Pisac".

Publika će biti u prilici da pogleda i dve domaće predstave: "Sanjare" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Miloša Lolića i "Brod za lutke" u režiji Ane Tomović i izvođenju ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Planirani su, takođe, i prateći programi "Bitef polifonija" i "Bitef na filmu", koji se prikazuje u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Festival će upotpuniti i izložba karikatura čiji je autor Jovan Ćirilov, program posvećen 20. godišnjici smrti osnivača Bitefa, rediteljke Mire Trailović, kao i izložba svih dosadašnjih plakata za Bitef.

Predsednik žirija 43. Bitefa je Patris Pavis, a ostali članovi su Simel Fenik Roland iz Nemačke, Oliver Frljić iz Hrvatske, glumac Vladimir Aleksić i dramska autorka Maja Petrić iz Srbije.
XS
SM
MD
LG