Dostupni linkovi

Laušević na slobodi


Glumac Žarko Laušević pušten je na slobodu uz kauciju, a sud u Njujorku još nije odlučio da li će Lauševića deportovati u Srbiju čiji je državljanin ili će mu dozvoliti da traži produženje američke boravišne vize.

Postupak se nastavlja 8. februara, kaže njegov branilac u Srbiji, Slobodan Pajović.

Poznatog glumca su 2. jula ove godine uhapsili pripadnici Biroa za emigraciju i carine zbog boravka u SAD bez emigrantske vize. On je od tada bio u imigracionom pritvoru, koji nije pod strogim zatvorskim režimom.

U martu 2001. godine Vrhovni sud Crne Gore je Lauševiću izrekao pravosnažnu presudu od 13 godina, posle nekoliko sudskih postupaka, zbog prekoračenja nužne odbrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

Za Lauševićem je Treći opštinski sud raspisao poternicu 2002. jer je bio prijavljen u Jug Bogdanovoj ulici u Beogradu. On je prethodno bio osuđen na četiri godine zatvora u Višem sudu u Podgorici, pa je izašao iz pritvora 1998. u kojem je proveo četiri godine i sedam meseci. Sledeće godine je otišao preko Budimpešte za SAD, pa ga je crnogorski Vrhovni sud osudio u odsustvu.

Treći opštinski sud je nedavno odložio izvršenje kazne Lauševiću i povukao poternicu protiv njega, dok je Vrhovni sud Srbije odlučio o zahtevu glavnog srpskog tužioca Slobodana Radovanovića za zaštitu zakonitosti.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je tužilac Radovanović podneo 31. avgusta, navodi se da se Vrhovni sud Crne Gore upustio u ocenu dokaza, a zakonom je propisano da to može da čini samo neposredno, kada se otvori pretres, što u ovom slučaju nije učinjeno.

Do događaja koji se dogodio 31.jula 1993. godine, kada je usmrtio dve i ranio jednu osobu, Žarko Laušević je bio veoma poznat glumac na području cele nekadašnje SFRJ.
XS
SM
MD
LG