Dostupni linkovi

Biljana Plavšić na slobodi krajem oktobraPredsednik Haškog tribunala Patrik Robinson odobrio je prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić pošto krajem oktobra odsluži dve trećine kazne od 11 godina na koju je osuđena zbog zločina nad nesrbima tokom rata u BiH.

U obrazloženju odluke, predsednik Tribunala je naznačio da je Plavšićeva "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije" tokom boravka u zatvoru.

Sudija Robinson je u vidu imao i to što je Plavšićeva priznanjem krivice za progon Bošnjaka i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka".

Ona je, takođe, izrazila kajanje zbog žrtava, uz nadu da će to pružiti utehu njihovim porodicama, piše u odluci. Doduše, u nekoliko intervjua iz zatvora, Plavšićeva je dovela u pitanje priznanje krivice.

U švedskom zatvoru, ponašanje Plavšićeve je bilo dobro, iako nije učestvovala u organizovanim aktivnostima, a ukorena je samo tri puta zbog sitnijih prekršaja, piše u odluci.

Napominjući da Plavšićeva nije bila ispoljavala preteranu volju da sarađuje s haškim tužilaštvom, sudija Robinson je ocenio da je dovoljno to što je svedočila u procesu protiv Momčila Krajišnika.

Odluci o puštanju Plavšićeve usprotivio se samo jedan sudija Tribunala koga je Robinson konsultovao.

Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora.

Ona se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001.
XS
SM
MD
LG