Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD će se suprotstaviti IranuSAD će iskoristiti međunarodni sastanak s Iranom idućeg mjeseca kako bi ukazao na posljedice nastavka iranskog nuklearnog programa i ignoriranja obveza prema međunarodnoj zajednici, najavio je u ponedjeljak State Department.

"Cilj je sjesti s Irancima i objasniti im licem u lice izbor s kojim su suočeni" između integracije sa svijetom i izolacije, rekao je glasnogovornik State Departmenta, Ian Kelly na brifingu za novinare.

"Mi planiramo izravno otvoriti pitanje njihovog nepoštivanja obveza. To će biti prva i središnja stvar u našim razgovorima s njima 1. listopada", rekao je Kelly.

Kao dio diplomatskih napora, SAD želi da Iran "uvede više transparentnosti u svoj nuklearni program", dodao je.

Vodeći iranski nuklearni pregovarač Saeed Džalili i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak su u telefonskom razgovoru odredili 1. listopada kao datum pregovora, izvijestila je Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

EU je objavila da će se na sastanku, čije mjesto održavanja još nije dogovoreno, sudjelovati Džalili, Solana te predstavnici SAD, Kine, Rusije, Velika Britanije, Francuske i Njemačke, tzv. skupine P5+1, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke.
XS
SM
MD
LG