Dostupni linkovi

Talibani proglasili predaju u dolini Svat



Talibani su proglasili predaju u dolini Svat nakon što je javljeno da je njihov harizmatski vođa Maulana Fazlulah okružen pakistanskom vojskom i navoda da je on uhapšen, piše "Telegraf".

Dolina Svat bila je jedno od glavnih uporišta talibana dok pakistanska armija nije povratila kontrolu nad ovim područjem početkom leta. Predaja je objavljena na jednoj od njihovih piratskih radio stanica u području Čarbag. Izvori iz pakistanskih bezbedonosnih krugova rekli su kasnije da je Fazlulah, poznat i kao "Maulana radio" zbog svojih harizmatičnih obraćanja, već bio pritvoren, ali da njegovo hapšenje neće biti zvanično objavljeno do početka sledeće sedmice.

Istaknuto je i da je uhvaćen u području Gat Piokar, prenosi Blic. Ukoliko se potvrdi predaja, to će biti ozbiljan udarac talibanskom pakistanskom vođstvu, koje je već razbijeno nakon što je ubijen vođa Baitulah Mehsud, u napadu Amerikanaca prošlog meseca na severu Vaziristana. Od tada se Mehsudovi rivali bore da ga naslede, a uhvaćen je ili ubijen značajan broj starijih komandanata. Među njima je i Muslim Kan, portparol talibana u dolini Svat, koji je uhvaćen tokom "mirovnih pregovora" sa pakistanskom vojskom.
XS
SM
MD
LG