Dostupni linkovi

Kosovske nevladine organizacije najavljuju protest



Kosovske nevladine organizacije najavile su u subotu da će u ponedeljak protestovati u Prištini protiv potpisivanja protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije. Protest je pre potpisivanja bio najavljen za sredu, ali su u subotu predstavnici organizcija rekli da su zbog potpisivanja protokola odlučili da promene datum protesta.

Lider pokreta Samopredeljenje Aljbin Kurti je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će biti održan protest "protiv protokola i protiv hipokrizije čelnika institucija Kosova", navodi Beta. "Pošto se nisu uistinu protivili protokolu, sada čelnici institucija žele da predstave protokol kao nevažan dokumenat", rekao je Kurti. On je dodao da protokol donosi trostruki dobitak za Srbiju. "Srbija ovim protokolom dobija veoma vredne informacije policijske prirode. Ovim protokolom se jača rezolucija 1244 i čini se veliki korak u pravcu sprovođenja plana o šest tačaka Ban Ki Muna. Srbija takođe eliminiše glavnu prepreku ka liberalizaciji viza", naveo je Kurti.

I opozicione stranke na Kosovu u subotu su kritikovale vladu Kosova za "neadekvatno reagovanje na protokol", koji je prema njihovoj oceni "štetan za državnost Kosova". Premijer Hašim Tači je danas ponovio da institucije Kosova "nisu strana u tehničkim aranžmanima između Euleksa i Srbije".
XS
SM
MD
LG