Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesić pozdravio hrvatsko-slovenski dogovorHrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak u Murskom Središću kako je dobro što su se Hrvatska i Slovenija počele sporazumijevati pošto su se dogovorile o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i rješavanja graničnog prijepora.

"Šteta je što se tako dugo čekalo na rješavanje problema. Važno je za dvije malene zemlje da dobro surađuju, a to je i važna poruka za druge jer sporazumom možemo puno toga riješiti. Dobro je da smo se počeli sporazumijevati jer to znači da će sporazum doći do kraja", rekao je Mesić novinarima u Murskom Središću gdje je dao potporu projektu gradnje novog mosta na rijeci Muri i obilaznici naselja Murskog Središća.

Mesić je rekao da bi se, po onome što najavljuju pregovarači, pregovori o ulasku u EU mogli dovršiti do kraja godine, što Hrvatskoj ostavlja dostatno vremena da odmakne u reformama, te da se nadoknadi vrijeme koje je izgubljeno.

Na upit zašto je sporazum postignut sada, a ne kad je premijer bio Ivo Sanader, Mesić je odgovorio da su pregovori počeli znatno prije, plasiranjem argumenata s jedne i s druge strane.

"No pregovori su takva stvar u kojima se dogovor postiže kad je situacija zrela za donošenje odluke i to se upravo dogodilo", rekao je Mesić.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić, koja je bila s predsjednikom, rekla je da je dogovor kompromis koji uzima u obzir originalni slovenski zahtjev da ništa u hrvatskim pregovorima, glede dokumenata, ne može utjecati na odluku o hrvatsko-slovenskoj granici. Također, tu je i hrvatski zahtjev da se razdvoje pregovori o ulasku u EU od rješavanja graničnog pitanja.

"Bit kompromisa je da i jedna i druga strana ponešto odustanu od svojih originalnih zahtjeva", rekla je Pusić te dodala kako se "nažalost" ne može vratiti izgubljena godina te narušeni hrvatsko-slovenski odnosi.

"Taj dogovor ne rješava sve naše probleme, već samo pitanje deblokade pregovora, a pregovore tek treba dovršiti. Veliku ulogu u postizanju dogovora imao je dobar izbor trenutka kao i švedsko predsjedanje Unijom", ustvrdila je Pusić.
XS
SM
MD
LG