Dostupni linkovi

Suad Kapić osudjen na 17 godina zatvoraDrugostepeno vijeće Suda BiH osudilo je danas bivšeg pripadnika Trećeg korpusa Armije BiH na 17 godina zatvora zbog zločina na području Sanskog Mosta.

Suad Kapić je pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH proglašen krivim za ubistva četiri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Sanskog Mosta tokom septembra 1995. godine, javio je BIRN.

U aprilu 2008. godine Prvostepeno vijeće je Kapića oslobodilo krivice, ali je ta presuda ukinuta, te je godinu dana poslije počelo obnovljeno suđenje pred Apelacionim vijećem. Kapiću, koji se od marta 2008. godine branio sa slobode, drugostepenom presudom je izrečena mjera pritvora zbog „mogućnosti bjekstva“, te je nakon izricanja presude odveden u pritvorsku jedinicu.

Kapić je, prema uvjerenju Suda, 20. septembra 1995. godine učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koje je potom odveo u obližnji jarak.

„Nakon toga je optuženi, znajući da se radi o ratnim zarobljnicima, u namjeri da ih liši života, opalio rafal, kojim je usmrtio Duška Čukovića, Gorana Šućura i Slavišu Đukića, dok je Radovan Mudrinić još uvijek pokazivao znake života, te je tada optuženi naredio jednom od vojnika Armije BiH iza njega da ga ubije“, kazao je Dragomir Vukoja, predsjedavajući Apelacionog vijeća.
XS
SM
MD
LG