Dostupni linkovi

Inzko: Strani sudije su potrebni BiH



Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s predsjednicom Suda BiH Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom, s kojima je razgovarao o funkcioniranju Suda BiH i Tužilaštva BiH te produžetku mandata stranih sudija i tužilaca.

Inzko je podsjetio da je međunarodna zajednica jedinstvena u podršci radu pravosudnih organa u BiH, posebno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, jer je to jedno od pitanja od posebnog značaja za pomirenje, saopćeno je iz OHR-a.

Govoreći o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima, Inzko je podsjetio da su upravo Kreso i Barašin, kao predstavnici najviših pravnih instanci u zemlji, naglasili neophodnost njihovog ostanka.

"Nadam se da će Parlament BiH 16. septembra usvojiti ispravnu odluku, odnosno da će institucije BiH iskoristiti ovu priliku da same riješe to pitanje. Ukoliko ovu priliku ne iskoriste i ne produže mandat stranim sudijama i tužiocima, napori BiH na izgradnji i utvrđivanju vladavine zakona će biti ozbiljno ugroženi", ocijenio je visoki predstavnik.

On je naglasio da će upravo na rješavanju tog pitanja institucije BiH biti u prilici da građanima, ali i Evropskoj uniji, pokažu da li je borba protiv kriminala za njih samo mrtvo slovo na papiru ili ozbiljan prioritet.
XS
SM
MD
LG