Dostupni linkovi

Gordan Djurić osudjen na 8 godinaSud Bosne i Hercegovine osudio je Gordana Đurića na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti.

Ova presuda je izrečena nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, saopšteno je iz državnog suda.

U izreci presude se navodi da je optuženi kao pripadnik interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. godine s ostalim pripadnicima obezbjeđivao sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo više od 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz općine Prijedor. Pri zaustavljanju konvoja pored rijeke Ugar na planini Vlašić izvršena je selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca. Pripadnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca i njihovom sprovođenju do Korićanskih stijena na planini Vlašić. Tu je civilima naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucnjima iz automatskog oružja. Tom prilikom je Gordanu Đuriću naređeno da se udalji s tog mjesta, u pravcu Travnika, radi čuvanja straže, što je on učinio. Nakon što su žrtve pale u provaliju, na njih su bacane granate i pucano na tijela ubijenih i ranjenih. Ubijeno je više od 200 muškaraca, civila.

Optuženi Gordan Đurić sklopio je s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivnje kojim je priznao navode optužnice te se obavezao svjedočiti u predmetima koji se odnose na počinjene zločine na Korićanskim stijenama.
XS
SM
MD
LG