Dostupni linkovi

Au revoir francuskom "poljupcu"?


Francuski poljubac "La Bise"
Francuski poljubac "La Bise"
U francuskoj tradiciji prisutan je kao i obitelj, baguette (baget) ili croissant (kroasan) u najbližem kafeu.

“La Bise”, francuski poljubac u obraz kojim se u ovoj zemlji pozdravljaju uz “dobar dan” ili “doviđenja”, našao se pod pritiskom globalne prijetnje: svinjske gripe.

Neke škole, firme čak i Ministarstvo zdravlja upozoravaju studente i zaposlene da izbjegavaju ovaj socijalni ritual zbog straha da bi pandemija mogla od njega napraviti “poljubac smrti” ili blaže rečeno “poljubac bolesti” s dolaskom zime.

U centralnom dijelu Francuske su do sada zabilježena samo tri smrtna slučaja od svinjske gripe.

Statistika je gora na južnoj hemisferi zemlje na južnopacifičkom ostrvu Nova Kaledonija gdje je registrovano sedam mrtvih i 35.000 registriranih slučajeva ovog virusa, kažu službeni izvještaji.

Škole i univerziteti su počeli sa radom i francuski službenici se trude da spriječe širenje panike i straha.

Za studente u dvije škole u gradu Guilvinec, prvi čas u ovoj školskoj godini imao je za zadatak naučiti ih sljedeće: nema više ljubljenja u obraz učitelja ili drugih studenata.

“Zamolila sam djecu da se više ne ljube. Mislim da preporučene mjere opreza – redovno pranje ruku, ne bacati okolo upotrijebljene maramice, ne kašljati u druge - nemaju smisla ako se nastavimo pozdrvljati poljupcem u obraz”, istakla je Helene Tanguy, gradonačelnica Guilvineca.

Francuska vlada se još nije uključila u ovu “zabranu”. Ministarstvo zdravlja preporučuje, na svojoj web stranici, izbjegavanje “direktnog kontakta” , “ljubljenja i rukovanja.”

Savjetuje se držanje distance od jednog metra između ljudi, kao minimum “tampon zona”, ili nošenje maski na licu ukoliko se distanca ne može održavati.

Naravno, to su sve savjeti a ne naredbe, a Francuzi u svojim reakcijama naglašavju da im je svinjska gripa već promijenila živote.
XS
SM
MD
LG