Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Afganistanu neće se ponavljatiIzbori u Afganistanu održani su prije tri sedmice, ali njihov ishod čini se još nije na vidiku. Čak je i prije glasanjaje zbog mogućih malverzacija bilo zabrinutosti, koja se sada pokazala potpuno opravdanom.

Komisija za izborne pritužbe počela je poništavati glasove u više od sedamdeset izbornih jedinica na jugu i istoku zemlje, gdje je pronašla jasne i neoborive dokaze o izbornoj krađi. Gotovo svi sporni glasovi išli su u prilog sadašnjem predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Njegov glavni izborni suparnik Abdullah Abdullah kaže da stvari moraju biti razjašnjene do kraja: "Neću prihvatiti da krađa odluči ove izbore. Zato što će na taj način Afganistanu biti nametnuta nelegitimna vlada u narednih pet godina. To jedino može voditi daljnjem jačanju pobune i pogoršanju situacije. To će ugroziti politički proces i samu budućnost ove zemlje.", kazao je Abdullah.

Richard Holbrooke, posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, pozvao je sve one koji kritiziraju način na koji su održani predsjednički izbori da dozvole nadležnoj nezavisnoj komisiji da na miru obavi svoj posao.
XS
SM
MD
LG