Dostupni linkovi

Sud BH: Djuriću 8 godina zatvora za ratne zločine



Sud BiH osudio je danas Gordana Djurića na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.

Djurić je optužen je da je sudjelovao, počinio i pomagao u sistematskom progonu Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora. On je ranije sklopio s Tužilaštvom BiH sporazum kojim je priznaonavode optužnice i obavezao se da će svjedočiti o počinjenim zločinima na Korićanskim stijenama kod Prijedora.

U optužnici se navodi da je Djurić kao pripadnik interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. osiguravao sprovodjenje konvoja u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora prema Travniku.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored reke Ilomske na planini Vlašić,izdvojeno je više od 200 vojno sposobnih muškaraca, koji su potom prebačeni na Korićanske stijene, gdje su ubijeni. Neki od njih su se sami bacali u provaliju kako bi izbjegli smrt. Samo 12 ljudi je preživjelo.

Kako je navelo sudsko vijeće , prilikom odredjivanja kazne uzete su u obzir olakšavajuće okolnosti, od kojih je jedna da je Gordan Djurić čuvao stražu dok su civili strijeljani i da nije direktno sudjeloavo u ubojstvima.
XS
SM
MD
LG