Dostupni linkovi

Chavez priznao Južnu Osetiju i Abhaziju


Hugo Chavez za vrijeme predavanja na moskovskom Univerzitetu Patrice Lumumba
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez priznao je danas nezavisnost gruzijskih republika Abhazije i Južne Osetije.

Venecuela, čiji je predsjednik u posjeti Rusiji gdje će razgovarati o vojnoj suradnji, je treća zemlja, nakon Rusije i Nikaragve, koja je priznala nezavisnost separatisčkih gruzijskih oblasti.

"Venecuela se od danas pridružuje priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Od danas priznajemo ove dvije republike", izjavio je Chavez u rezidenciji ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u predgrađu Moskve.

Ruski predsjednik je zahvalio Chavezu zbog takve odluke.

"Hvala ti Hugo, dao si niz ozbiljnih i važnih izjava", rekao je Medvedev.

Chavez je svoju posjetu Rusiji započeo govorom koji je u srijedu navečer održao moskovskim studentima, u kojem je rekao da Sjedinjene Američke Države žele dominirati svijetom kroz "terorističko carstvo".

"SAD želi da kontrolira cijeli svijet, ali propada Yankee carstvo. Urušit će se u godinama ili decenijama koje dolaze", kazao je Chavez u govoru na Univerzitetu prijateljstva među narodima, prenio je AFP.

Chavez je zatim pohvalio djelovanje ruskog premijera Vladimira Putina i Medvedeva.

"Mislim da će Putin i Medvedev ostaviti iza sebe veliko naslijeđe, ne samo Rusiji nego cijelom svijetu", kazao je on.

Venecuelanski predsjednik će, kako navodi jedan vojni izvor na kojeg se pozvala agencija Ria Novosti, tražiti tenkove T-72 i T-90 za oko 500 miliona dolara, helikoptere, oklopne transportere i podmornice.

Glavni diplomatski savjetnik Medvedva je izjavio u srijedu da bi Rusija mogla dati Venecueli kredit za kupovinu ruskog oružja.
XS
SM
MD
LG