Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podgorica: Istraga o zatrovanom izvezenom krompiruKrompir koji sadrži otrovni metal kadmijum, a koji je uvezen iz Crne Gore u Srbiju, proizveden je u Zeti kod Podgorice i bio je namijenjen lancu supermarketa Delta Maksi, objavila je danas podgorička štampa.

U Srbiji je uništeno 20 tona krompira uvezenog iz Crne Gore, jer je sadržao tri puta veću količinu kadmijuma od dozvoljene. Fitosanitarna uprava Crne Gore saopćila je da je "ograničila proizvodnju do dobijanja definitivnih podataka o porijeklu kadmijuma", ali nije navela gdje je proizveden krompir sa povećanom koncetracijom opasnog metala i tko je njegov distributer.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača Dragoljub Nenezić kazao je Televiziji "Vijesti" da "postoji mogućnost" da je krompir zagadjen od plinova iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i da "ne vjeruje" da se krompir mogao naći u prodaji u Crnoj Gori, jer je, po njegovim saznanjima, bio namijenjen izvozu.

Kadmijum ima kancerogeno djelovanje i nazivaju ga "tihim ubojicom". Taj opasni metal akumulira se u jetri, bubrezima, prostati i izaziva anemiju, bolesti kostiju, bubrega i prostate, upozoravaju liječnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
XS
SM
MD
LG