Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dokapitalizacija Elektroprivrede spašava i Prvu banku


Pored višestrukih pozitivnih efekata na ukupnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori koji će biti rezultat ulaska italijanske kompanije A2A u vlasničku strukturu Elektroprivrede, blagodeti ovog aranžmana, osjetiće i Prva banka, koju kontroliše Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar ove banke.

Skoro 200 miliona eura, koje će Italijani uplatiti za dokapitalizaciju i kupovinu dijela državnih akcija, u Crnu Goru će ući, upravo preko ove banke.

Vrijednost ukupnog aranžmana se procjenjuje na iznos do 400 miliona eura, koje će A2A isplatiti za dvije svrhe: prvi - za kupovinu akcija manjinskih akcionara koji budu željeli da ih prodaju, a drugi dio, skoro 200 miliona, A2A će platiti za dokapitalizaciju i kupovinu dijela državnih akcija Elektroprivrede.

Taj novac će, u Crnu Goru ući preko Prve banke.

Glavni izvršni direktor Prve banke Predrag Drecun kaže da će se ova transakcija pozitivno odraziti na ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji, a da će Prva banka dobiti značajnu finansijsku injekciju koja će problem likvidnosti učiniti nepostojećim.

"Da ne dajem bilo kakvu kvantifikaciju, jer je to osjetljivo pitanje, a može se napraviti greška. Ali, mogu reći da će se likvidnost popraviti do te mjere da više neće predstavljati nikakav problem ni u dnevnom životu banke, niti u pogledu koeficijenata koji su propisani od strane Centralne banke," rekao je Drecun.

Tender za dokapitalizaciju i djelimičnu prodaju Elektroprivrede, od samog početka su pratile špekulacije o favorizovanju Italijana, koje su počele još u vrijeme posjete italijanskog premijera Silivija Berluskonija, koji je u jeku martovske predizborne kampanje, uputio eksplicitnu podršku vladajućoj partiji.

Italijanska A2A, je u domaćoj javnosti, definitivno stekla status favorita, kada je u sred tenderskog procesa, kupila paket od 15-ak posto akcija Elektroprivrede, koji su bili u vlasništvu domaćih investicionih fondova, za šta se pretpostavlja da se ne bi moglo uraditi bez instrukcija iz Vlade.

Nelikvidnost

Finiš tendera je dodatno podgrijao nagadjanja o favorizaciji Italijana jer je, po ocjeni dijela javnosti, samo tražen razlog da se odbaci, tridesetak posto bolja, ponuda grčkog konzorcijuma, što je na kraju i učinjeno, uz obrazloženje da su uz ponudu ispostavljeni neprihvatljivi uslovi.

Pobijedila je italijanska A2A, koja sada za dokapitalizaciju i kupovinu dijela državnih akcija Elektroprivrede, treba da uplati 192 miliona eura, preko Prve banke koju kontroliše Aco Đukanović, brat crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je i sam akcionar Prve banke sa nešto manje 3 posto akcija.

Nezavisni finansijski analitičar Mila Kasalica smatra da će protok 200 miliona kroz Prvu banku, na nju, blagotvorno djelovati, iako se ne radi o novcu koji pripada samoj banci, već državnom budžetu i Elektroprivredi.

"Plaćanje provizije u ovom medju-periodu, malo će poboljšati pokazatelje u Prvoj banci, ali ove privremene situacije nijesu rješenje koje treba da se sastoji od povraćaja dvije preostale rate (državnog zajma) i uspostavljanju stabilne likvidnosti,“ rekao je Kasalica.

Krajem prošle godine, Prva banka se zbog nelikvidnosti našla pred kolapsom, pa je od države tražila kredit od 44 miliona eura. Sredstva su odobrena, i do sada je vraćena polovina kredita u dvije rate po 11 miliona. Slučaj je od početka pobuđivao veliko interesovanja domaće javnosti, upravo zbog uključenosti premijera i njegovog brata, čime je cijela stvar dodatno dobila na težili sa političkog aspekta.

Na meti Đukanovićevih kritičara, naročito je bila situacija u kojoj je, kako su govorili, „premijer Milo Đukanović odborio bankaru Milu Đukanoviću“ 44 miliona eura državne finansijske pomoći. Optužbe da se radi o konfliktu interesa, odbačene su uz obrazloženje da je sve rađeno po Zakonu o zaštiti bankarskog sistema, koji je donešen krajem oktobra, u vrijeme početka svjetske ekonomske krize, ali i počekta krize Prve banke, koja je od svih banaka u sistemu, jedina iskoristila ovu mogućnost.

Kasalica smatra da je sada sasvim realno očekivati da će novac biti vraćen na vrijeme.

"Kako su prve dvije rate vraćene na vrijeme, za sada nema razloga za sumnju da se i preostale dvije rate neće vratiti. Sljedeća rata dospijeva krajem ovog mjeseca, i kao i do sada, pretpostavljam da će Centralna banka o tome, blagovremeno obavijestiti domaću javnost,“ rekao je Kasalica.

Drecun kaže da je banka u uzlaznoj putanji, a da će državni zajam biti vraćen, možda i prije roka.

"Činimo sve da tako bude, i da napravimo jedno prijatno iznenađenje, i pokažemo da smo već izašli iz krize,“ rekao je Drecun.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG