Dostupni linkovi

Naloženo ponovno prebrojavanje glasova u Avganistanu



Komisija koju podržavaju UN naložila je danas ponovno prebrojavanje glasova tamo gde je pronašla "ubedljive dokaze" za prevaru na predsedničkim izborima u Avganistanu.

Sve učestalije optužbe o dodavanju glasova u biračke kutije i sumnjivoj identifikaciji i kontroli birača prete da ugroze legitmnost izbora održanih 20. avgusta.

Komisija koja je organizovala izbore već je odbacila glasove sa 447 biračkih mesta, odnosno oko 200.000 listića, zbog prijavljenih nepravilnosti.

Objavljeni su rezultati sa skoro tri četvrtine biračkih mesta, prema kojima predsednik Hamid Karzai ima nešto više od 50 odsto glasova, koliko mu je potrebno da bi izbegao drugi krug izbora sa glavnim rivalom, bivšim ministrom spoljnih poslova Abdulahom Abdulahom.

Brojni navodi o naknadnom ubacivanju glasova u biračke kutije i sumnjivom brojanju glasova prete da ugroze legitimitet izbora što je veoma bitno i za uspeh međunarodnih snaga u nastojanju da osiguraju političku stabilnost, iskorene korupcija kako bi se između ostalog suzbio talibanski pokret.
XS
SM
MD
LG