Dostupni linkovi

Za vehabije zatvorske kazne od 4 do 8 godinaČetvorica vehabija, optuženih za pripremu terorističkih akcija i udruživanje radi protivustavne delatnosti, osuženi su danas u Specijalnom sudu u Beogradu na zatvorske kazne od četiri do osam godina zatvora.

Sudsko veće predsedavajućeg Milana Ranića osudilo je Adisa Murića (21) i Bajrama Alsanija (28), koji je u bekstvu, na po osam godina zatvora, Nedžada Bulicha (31) koji je takođe u bekstvu na sedam godina, a Enesa Mujanovića (19) na četiri godine zatvora.

Murić nije prisustvovao izricanju presude pošto je zbog nepoštovanja suda udaljen iz sudnice, a Mujanović je odmah pošto mu je izrečena presuda napustio sudnicu.

Oni su tokom dokaznog postupka istakli da ne priznaju sud pred kojim im se sudi već samo "božji".

Prema rečima sudije Milana Ranića, grupa se obučavala za upravljanje avionima i uspostavljala veze sa istomišljenicima u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Gruziji i Siriji.

Utvrđeno je da su se od maja do septembra 2007. godine udružili radi sticanja verske i politiccke moći, i da su planirali podmetanje eksploziva na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru i nasilje nad gradjanima Srbije sa ciljem izazivanja straha.

Sedište grupe bilo je u Novom Pazaru, u zakupljenim prostorijama, kao i u jednoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Članovi grupe su, prema optužnici, iz inostranstva nabavili velike količine oružja, municije i eksplozivnih sredstava i planirali su likvidacije policajaca koji su obezbeđivali fudbalske utakmice u Novom Pazaru.

Pre nekoliko meseci izrečena je presuda i grupi od 14 vahabija koju je predvodio Senad Ramović.
XS
SM
MD
LG