Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Emigrantske doznake u značajnom padu


Poslovnica Western Uniona-a u Pragu
Nakon što su emigranti prošlih godina slali sve veće iznose novca u matične zemlje, uključujući i rekordnu 2008. godinu, svjetska ekonomska kriza ove godine uzima svoj danak, pogotovo u Evropi i Centralnoj Aziji.

Preme rezultatima studije Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovni i razvoju (UNCTAD), doznake bi ove godine mogle pasti između pet i osam procenata.

“Kriza je globalna i zemlje iz kojih se šalju doznake imaju veće makroekonomske probleme u odnosu na zemlje u koje se novac šalje," rekao je Detlef Kotte, jedan od autora studije.

"Zbog toga imamo neobičnu sliku. Doznake obično nadoknađuju gubitke u domaćem prihodu ali to sada nije slučaj. Zbog toga smo vidjeli rast doznaka u 2008. ali se to sigurno neće moći održati ove godine," rekao je Kotte.

Prošle godine emigranti su kućama poslali 305 milijardi dolara u gotovini, što je bilo devet procenata više nego 2007.

Autori UN-ove studije, međutim, upozoravaju da je kriza počela kasno da bi utjecala na rezultate za čitavu godinu.

Drugi razlog koji je utjecao na rast iznosa doznaka prošle godine je značajno povećanje iznosa novca koji je poslan u Indiju i Bangladeš, dvije zemlje sa velikom dijasporom koja je koncentrisana u naftnim zemljama Zaljeva.

Spori oporavak

Ove zemlje nisu značajno osjetile efekte krize do sredine prošle godine, kada su pale cijene energenata.

Studija također pokazuje da su doznake u 2008. godini rasle manjom stopom nego u 2007. godini, kada je 22.7 posto više novca poslano u matične zemlje nego godinu dana prije.

Kotte je rekao da je kriza teško pogodila emigrante jer su uglavnom zaposleni u sektorima koji su najviše pogođeni, kao što je građevinarstvo i uslužne djelatnosti.

Regioni koji će biti najviše pogođeni su Evropa i Centralna Azija, gdje bi pad u iznosu doznaka mogao dostići i 10 posto.

“Glavni recipijenti u ovom regionu su Ukrajina, Rusija... U Tadžikistanu, 34 posto bruto društvenog proizvoda su doznake, u Moldovi 25 posto," rekao je Kotte.

Kotte je rekao da bi doznake ponovo mogle početi rasti 2010. godine, istovremeno sa opštim ekonomskim oporavkom.

Ipak, taj će će oporavak biti spor jer bi nezaposlenost mogla rasti čak i u slučaju da se svjetska ekonomija izvuče iz krize.

"Bilo bi suviše optimistično očekivati da 2010. bude godina velikog rasta doznaka iz inostranstva jer je nezaposlenost u zemljama u kojima uglavnom rade emigranti u porastu kao i zbog tendnecije, u kontekstu sveopšte deflacije, ka smanjenju plata. Tako da će 2010. godine doći do nastavka krize doznaka iz inostranstva." rekao je Kotte.
XS
SM
MD
LG