Dostupni linkovi

Mesić potvrdio da se sreo sa Sanaderom, pravi razlozi odlaska nisu mu poznatiPredsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić potvrdio je danas da se nedavno našao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji mu je ponovio ranije iznete razloge svog odlaska te izjavio kako smatra da u tim razlozima "verovatno ima još ponešto", ali mu to nije poznato i na Sanaderu je da to kaže.

"Sada je tražio da se nađemo na jednoj večeri i našli smo se, on (Sanader) je samo malo proširio te teme i ono što je i pre tvrdio da se ne misli kandidovati, to je sada rekao.

Ali nije isključio mogućnost da se jednog dana ponovo pojavi u politici", kazao je Mesić novinarima.

Prema pisanju hrvatskih medija, bivši premijer Ivo Sanader, koji je ostavku podneo 1. jula, pre desetak dana sastao se s predsednikom Mesićem.

On je podsetio da ga je bivši premijer nazvao dva dana pre nego što je podneo ostavku, jer mu "ima nešto jako važno reći", da to nije hteo preko telefona, a pošto Mesić nije bio u Zagrebu našli su se dva dana posle.

"Rekao mi je ono što ste mogli pročitati u našim medijima, da nije bolestan, da nitko u porodici nije bolestan, da je 20 godina u politici, 10 godina na čelu HDZ-a, sedam na čelu Vlade i da je došlo vreme za novi početak.

To mi je onda rekao", kazao je Mesić, dodajuci da je na nedavnom sastanku Sanader "proširio te teme".

Na pitanje novinara da li mu je na nedavnom sastanku otkrio prave razloge svog odlaska, Mesić je odgovorio kako je Sanader rekao da su ovo pravi razlozi, te da je dodao i evropsku dimenziju.

"Evropa je davala punu podršku Hrvatskoj za ulazak u EU, a na drugoj strani članica EU Slovenija je blokirala Hrvatsku na jednom pitanju koje je bilo otvoreno i kad je Slovenija ulazila u EU.

To je bilateralno pitanje koje Slovenija koristi da zaustavi ulazak Hrvatske u EU i verovatno je jedan od razloga bio taj da pokaže (Sanader) EU da moraju biti efikasniji kada su nove članice u pitanju".
XS
SM
MD
LG