Dostupni linkovi

Novac za EPCG biće uplaćen preko Prve banke



Italijanska kompanija A2A uplatiće 192 miliona evra za kupovinu dela državnih akcija i dokapitalizaciju Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) posredstvom Prve banke, čime će ta banka značjano popraviti svoju likvidnost, pišu danas podgoričke "Vijesti".

Najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića koji je takođe među manjim akcionarima te banke.

EPCG je drugi najveći akcionar sa 18,24 odsto udela u vlasništvu banke čiji je formalni vlasnik država koja joj je u decembru prošle godine odobrila kredit vredan 44 miliona evra zbog problema sa likvidnošću.

Iz crnogorske vlade je "Vijestima" rečeno da izbor banke posredstvom koje će biti uplaćen novac za kupovinu držanih akcija EPCG vrši investitor, i da je Tenderska komisija tražila da to bude banka iz Crne Gore ili banka sa dobrim rejtingom.

Prodaju dela državnih akcija EPCG italijanskoj kompaniji A2A oštro je kritikovao deo javnosti koji je ocenio da su izborom finansijski slabije ponude u odnosu na grčki konzorcijum Golden enerdži i Pablik pauer korporejšn za oko 106 miliona evra oštećeni država, nacionalana elektroenergetska kompanija i manjinski akcionari.

Deo stručnjaka je mišljenja da se u slučaju privatizacije EPCG radi o "političkoj korupciji".
XS
SM
MD
LG