Dostupni linkovi

Njemačka Vlada pod pritiskom zbog AvganistanaNjemačka vlada našla se pod pritiskom i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, posle vazdušnog napada snaga NATO na talibane u Avganistanu koji je izvršen na naredbu nemačkih oficira u sastavu medjunarodnih snaga ISAF.

Njemački ministar odbrane Franc-Jozef Jung jutros je u intervjuu Drugom programu njemačke televizije (ZDF) prvi put potvrdio
da je u napadu koji je izveden po naredbi Bundesvera bilo i civilnih žrtava, i da nisu poginuli samo talibani, kako je do sada tvrdio.

U petak su avioni NATO u blizini Kunduza na sjeveru Avganistana napali grupu talibana koji su prethodno oteli dvije cisterne sa gorivom namijnjenim međunarodnim snagama.

Njemački mediji jutros su prenijeli navode guvernera okruga u kome senalazi Kunduz, prema kojima je u vazdušnom napadu poginulo najmanje
135 ljudi, među njima i više djece, jer su talibani u jednom selu gorivo iz otetih cisterni dijelili sa stanovništvom.

Napad je izazvao ozbiljne nesporazume unutar ISAF-a. Komandant NATO-snaga u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal se telefonski izvinio avganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i naglasio da on nije naredio bombardovanje.
XS
SM
MD
LG