Dostupni linkovi

Kineski ministar odbrane u Beogradu



Ministar obrane Dragan Šutanovac i ministar nacionalne odbrane Kine general Liang Guangli ocenili su da postoji niz oblasti za proširenje bilateralne vojne saradnje dve zemlje.

Šutanovac i Guangli na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu ukazali su i na tradicionalne dobre i prjiateljske odnose dve države saglasivši se da bilateralna vojna saradnja doprinosi i učvršćivanju veza dva naroda.

Ovo je prva poseta kineskog ministra odbrane Srbiji posle 25 godina, a Šutanovac je istakao da ona ima strateški značaj posle nedavne posete predsednika Srbije Borisa Tadića toj državi.

On je naveo da je sa kineskim kolegom tokom razgovora konstatovano da su odnosi u oblasti odbrane možda i najbolji u saradnji dve države. Šutanovac se zahvalio što Kina radi na međunarodnom planu poštujući međunarodno pravo i podržavajući Srbiju u odbrani njenih interesa na Kosovu.

Štiteći pravo Srbije na Kosovu i Metohiji, štitimo pravo jedinstvene Kine, rekao je Šutanovac ističući da "Srbija podržava jedinu i jedinstvenu Kinu".

On je dodao da je tokom razgovora sa kineskim ministrom konstantovano da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou i da postoji više pravaca u kojima može da se proširi u obostranom interesu.

I general Liang Guangli smatra da su razgovori sa srpskim ministrom odbrane bili “plodonosni”. On je naglasio da Kina i Srbija, iako geografski udaljene, imaju prijateljske odnose duboko usađene u srcima dva naroda.

Tokom dana sa kineskim ministrom razgovaraće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.
XS
SM
MD
LG