Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irak traži osnivanje tribunala za napad 19. avgustaIrački premijer Nuri al-Maliki sastao se sa izaslanikom UN, u pokušaju da ga ubedi da bude osnovan međunarodni tribunal za suđenje osumnjičenima za prošlomesečne bombaške napade na iračka ministarstva u Bagdadu, u kojima je poginulo oko 100 ljudi.

Irački državni mediji prenose da je Maliki izvestio specijalnog izaslanika o intenziviraju spora sa susednom Sirijom, tokom jučerašnjeg sastanka visokih predstavnika dve zemlje. Irak zahteva da Sirija preda dvojicu osumnjičenih Iračana, koji žive u toj zemlji, a koji su optuženi za planiranje bombaških napada na ministarstva spoljnih poslova i finansija u Bagdadu 19. avgusta, navodi Beta. Sirija je odbila da preda osumnjičene, tražeći da joj budu predočeni dokazi. Irak je tražio od Saveta bezbednosti UN da istraži napade, a ustanovio je i specijalni sud za suđenje osumnjičenima.

U eksploziji 19. avgusta najmanje šest bombi u blizini iračkih državnih institucija, stranih diplomatskih predstavništava i iračkog sedišta UN u dobro čuvanoj Zelenoj zoni poginulo je 95 ljudi, a 563 osobe su povređene.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG