Dostupni linkovi

Kushner: Prvo Zapadni Balkan pa onda Turska u EU



Francuski šef diplomatije Bernard Kushner izjavio je danas u Stockholmu da Turska nije prva na listi zemalja za prijem u Evropsku uniju, pošto u EU treba najprije uvesti čitav Zapadni Balkan.

Kako je javila italijanska novinska agencija Ansa, Švedska, predsjedavajuća EU, ponovila je podršku ulasku Turske u EU, ali su drugi evropski partneri, među kojima Francuska, potvrdili zalaganje za "privilegirano partnerstvo" s tom zemljom.

-Za sada otvaramo jedno po jedno poglavlje pregovora, a za to je potrebno vrijeme", istakao je Kushner na neformalnom sastanku šefova diplomatije EU s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Davutoglu je naveo da je "ohrabren" podrškom zemlje kao što je Švedska, ali je istovremeno ukazao da sumnje koje su izrazile neke druge evropske zemlje prijete da ugroze proces unutrašnjih reformi u Turskoj, pošto jačaju antieuropska osjećanja među tamošnjim stanovništvom.

Novinske agencije podsjećaju da pored Francuske i Njemačka, najmnogoljudija članica EU ima sumnje u pogledu prijema Turske, zemlje s više od 70 miliona stanovnika koji su u većini muslimani.
XS
SM
MD
LG