Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afganistan: Odgođeno objavljivanje izbornih rezultataAfganistanske izborne vlasti neće u subotu objaviti nove djelimične rezultate predsjedničkih izbora održanih 20. augusta, ali bi mogle da ih objave u nedjelju ili ponedjeljak i oni će se prvi put odnositi na sva birališta.

Novi rezultati će biti objavljeni u nedjelju ili ponedjeljak na novoj konferenciji za štampu, na kojoj će, kako se nada izborna komisija, moći da se objave preliminarni rezultati koji se odnose na 100 posto birališta, izjavio je jedan glasnogovornik centralne izborne komisije.

Kada prvi preliminarni rezultati koji se odnose na 100 posto birališta budu poznati, morat će se sačekati završetak stotinjak istraga vođenih zbog neregularnosti.

Objavljivanje konačnih rezultata očekuje se najranije 17. septembra.

Dan poslije predsjedničkih izbora, tabor dosadašnjeg predsjednika Hamida Karzaija je proglasio pobjedu, dok je njegov ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah tvrdio da je on pobijedio.

Abdullah optužuje Karzaija za velike prevare i prijeti da neće prihvatiti konačni rezultat, ako ocijeni da je ostvaren na prevarama.

Posljednji djelimični rezultati objavljeni 3. septembra odnosili su se na 60 posto birališta i pokazuju da je Karzai na čelu sa 47,3 posto osvojenih glasova, a da je Abdullah dobio 32,6 posto.

Da bi pobijedio u prvom krugu, kandidat treba da sakupi najmanje 50 posto glasova plus jedan glas.
XS
SM
MD
LG