Dostupni linkovi

Srbija spremna vratiti avione IrakuNačelnik glavnog stožera srbijanske vojske Miloje Miletić izjavio je u petak da su s iračkim predstavnicima u tijeku pregovori o vraćanju zrakoplova koji su svojedobno dopremljeni u negdašnju Jugoslaviju radi servisiranja, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

"Zrakoplove treba popraviti, jer nisu u letnom stanju", izjavio je novinarima Miletić za boravka na vojnoj vježbi u Nišu, dodavši da je Srbija spremna vratiti letjelice Iraku.

"Vjerujem da će Irak, kad ocijeni u kakvu su stanju, možda i odustati od svojeg zahtjeva", kazao je.

Objasnio je kako remont zrakoplova nije obavljen "zbog poznatih događaja 90-ih godina" te da je moguće i neko drugo rješenje toga pitanja.

Potkraj kolovoza mediji su izvijestili kako iračko ministarstvo obrane zahtijeva od Srbije da mu vrati 19 borbenih zrakoplova koji su u Srbiju stigli 1989., kad su bili poslani na remont u tadašnju Jugoslaviju, ali nikad nisu vraćeni.

Tim je povodom, kako je istaknuto, nedavno u Srbiji boravilo iračko vojno izaslanstvo koje je zatražilo da Srbija vrati Iraku 19 zrakoplova tipa "Mig-21" i "Mig-23", za remont kojih je unaprijed bilo plaćeno iračkim novcem.

Objašnjeno je da je riječ o zrakoplovima koji su u bivšu Jugoslaviju bili poslani radi servisiranja te da je planiran njihov remont u Zagrebu, a da se Irak zanima za njih, iako su stari i otpisani, kao i to da su se zrakoplovi u Srbiji zatekli nakon povlačenja JNA iz bivših jugoslavenskih republika.
XS
SM
MD
LG