Dostupni linkovi

Abbas: Neprihvatljivo ubrzavanje kolonizacije



Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas kazao je u petak u Parizu da "je neprihvatljiva želja Izraela da ubrza izgradnju stanova u naseljima na palestinskoj teritoriji" prije svakog zamrzavanja.

"To nije prihvatljivo. Mi želimo zamrzavanje kolonizacije i otvaranje pregovora završne faze", rekao je Abbas novinarima nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"To je bila glavna tema naših razgovora" s predsjednikom Sarkozyjem, dodao je on.

Na pitanje o eventualnom susretu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Abbas je odgovorio da" to zavisi od mjera i koraka koji će uslijediti prije zamrzavanja kolonizacije".

"Da li je Netanyahu partner ili ne? Mi radimo s njim kao s izraelskim premijerom a s Izraelom kao zemljom koja želi mir",rekao je Abbas.

"Spremni smo da budemo partneri, samo da palestinski narod dobije svoja prava i formira neovisnu državu, koja će živjeti pored Izraela", rekao je palestinski predsjednik.

U petak je Netanyahuov kabinet objavio u Jerusalemu da Netanyahu želi ubrzati kolonizaciju na Zapadnoj obali prije svakog zamrzavanja.

Pariz je odmah osudio ovaj projekt smatrajući da je on u "suprotnosti" s izraelskim obavezama i mirovnim procesom, navodi se u deklaraciji francuskoga ministarstva vanjskih poslova.
XS
SM
MD
LG