Dostupni linkovi

Rasmussen za bolju saradnju u AfganistanuSaradnja NATO-a i Evropske unije u Afganistanu trebalo bi da je mnogo bolja, jer sadašnji nivo saradnje ugrožava vojnike na terenu, izjavio je glavni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmussen.

"Od presudne je važnosti poboljšati saradnju između NATO-a i Evrope. Nije bilo moguće zaključiti sporazum o sigurnosti između NATO-a i EU-a u Afganistanu. Zbog toga se ljudi na terenu dovode u opasnost", rekao je Rasmussen u intervjuu francuskom dnevniku Le Monde, prenio je Reuters u petak.

Rasmussen je najavio da će uskoro pokrenuti inicijativu za rješavanje ovog problema.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza nije spomenuo ko je odgovoran za tu lošu saradnju, a britanska agencija navodi ocjene neimenovanih diplomata koje smatraju da je to posljedica spora između Turske i Kipra.

Prije izvjesnog vremena neki diplomati su objasnili u izjavama za Reuters da NATO-ove snage u Afganistanu ne prosljeđuju planove i dokumente o sigurnosnoj situaciji EUPOL-u, policijskim snagama EU-a zaduženim za obuku, zbog protivljenja Turske.

Pored toga, Turska odbija prihvatiti bilo kakav sporazum o uzajamnoj sigurnosti koji bi bio sklopljen između NATO-a i EU-a. Zbog toga je EUPOL bio primoran takve sporazume sklapati sa svakom od zemalja čije su snage zastupljene u koalicijskim snagama u Afganistanu.

Ovakva situacije izlaže velikim opasnostima vojnike na terenu i izaziva osjećaj nesigurnosti među vojnicima.

Turska je članica NATO-a, ali već godinama ne uspijeva postati članicom EU-a, između ostalog i zbog spora s Kiprom, koji je u Uniji.
XS
SM
MD
LG