Dostupni linkovi

Ruski sud naložio novo suđenje za Politkovskaju


Ubijena ruska novinarka i kritičarka Kremlja Ana Politkovskaja
Ubijena ruska novinarka i kritičarka Kremlja Ana Politkovskaja
Ruski vrhovni sud je naložio dodatnu istragu u slučaju ubistva novinarke Ane Politkovskaje, javljaju agencije.

Sud je time preinačio odluku nižeg suda koji je odbacio zahtjev djece Politkovskaje za dodatnom istragu i vratio slučaj tužilaštvu.

"To je jedina pravedna odluka i mi je podržavamo. Istražitelji imaju novu priliku da ostvare značajan napredak kako bi rasvijetlili ovaj slučaj," rekao je Ilja Politkovskaja, sin novinarke nubijene 2006.

Porodica i prijatelji Politkovksaje, poznate po kritikama Kremlja, zahtijevaju novu istragu, pošto su tri osobe optužene za učešće u njenom ubistvu oslobođene na prvom suđenju zbog nedostatka dokaza.

Tužilac Vera Paškovska rekla je za će "sljedeći put slučaj biti vraćen sudu" kada bude uhapšen Rustam Mahmudov, koji je osumnjičen za ubistvo Politkovskaje.

“Zaključili smo da istraga u ovom slučaju neće biti objektivna bez neposrednog izvršioca zločina, i Vrhovni sud složio sa našim argumentima i vratio ovaj slučaj iz sudnice ponovo tužilaštvu,“ rekla je Paškovska.

Ona je dodala da je Vrhovni sud odlučio da objedini slučaj trojice optuženih za učešće za ubistvo sa slučajevima izvršioca ubistva i nalogodavca.

Identitet nalogodavaca još nije utvrđen.

Advokatica porodice Ane Politkovskaje Karina Moskalenko bila je takođe zadovoljna.

“Odluka Vrhovnog suda je takva da je zahtjev tužitelja odobren, I mi naravno izražavamo naše zadovoljstvo zbog toga,“ rekla je Moskalenko.

Ubijena aktivistkinja za ljudska prava i kritičarka politike Kremlja u Čečeniji je dobitnica je međunrodne nagrade za njeno istrajno ukazivanje na kršenje ljudskih prava nad civilima u Čečeniji od strane ruskih bezbjednosnih snaga.
XS
SM
MD
LG