Dostupni linkovi

Presuda u dugom sporu Boinga i Erbasa



Svetska trgovinska organizacija će sutra presuditi ko je pobedio u prvoj rundi spora između Boinga i Erbasa (Airbus) pokrenutog pre pet godina tužbom SAD koja tvrdi da su evropske vlade nepošteno finansirale uspon Erbasa na mesto najvećeg svetskog proizvođača aviona.

Presuda STO bi mogla da primora EU da preispita finansiranje Erbasa, strateške kompanije sa sedištem u Tuluzu koja zapošljava 52.000 ljudi i brojne snabdevače. Takođe može da utiče na nadmetanja za 35 milijardi dolara vredan ugovor sa ratnim vazduhoplovstvom SAD o nabavci aviona cisterni.

SAD se nadaju da će STO osuditi EU - koja zastupa Britaniju, Francusku, Nemačku i Španiju - za davanje takozvanih ilegalnih dotacija Erbasu, što je prednost na tržištu vrednom 3.000 milijardi dolara u naredne dve decenije.

Sa svoje strane EU veruje da bi presuda u njenu korist skrenula pažnju na ono što Evropljani vide kao finansiranje ispod stola koje NASA i ministarstvo odbrane SAD pružaju Boingu. Ta tužba Brisela biće predmet druge presude STO koja se očekuje u roku od šest meseci.
XS
SM
MD
LG