Dostupni linkovi

Wall Street: Nezaposlenost oborila berzanske indekse


Američka ekonomija se ne može izvući iz najdublje recesije od Drugog svjetskog rata dok ne poraste zaposlenost i potrošnja

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale, već četvrti dan zaredom, jer ulagače zabrinjava dalji rast nezaposlenosti, što usporava izlazak američke ekonomije iz recesije.

Dow Jones indeks izgubio je 0,32 odsto, zaronivši na 9.280 bodova, dok je S&P 500 indeks pao 0,33 odsto, na 994 boda. Nasdaq indeks oslabio je, 0,09 odsto, na 1.967 bodova.

Cijelog dana vodeći indeksi balansirali su na ivici pozitivnog i negativnog područja jer je na samom početku trgovanja ulagače pokolebao podatak agencije za zapošljavanje ADP o gubitku 298 hiljada radnih mjesta u avgustu, piše Business.

To je manje nego u julu kada je bez posla ostalo 360 hiljada Amerikanaca, ali znatno više od 250 hiljada koliko su očekivali analitičari, što pokazuje da se tržište rada stabilizuje, ali ne i oporavlja.

Bez oporavka tržišta rada ekonomija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) se ne može izvući iz najdublje recesije od Drugog svjetskog rata jer ne može porasti potrošnja, koja čini oko 70 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda.

Stoga ulagači nestrpljivo očekuju izvještaj vlade o zaposlenosti u avgustu, koji će biti objavljen u petak. Analitičari procjenjuju da je bez posla ostalo 225 hiljada Amerikanaca, a da je stopa nezaposlenosti porasla sa 9,4 na 9,5 odsto.

"Do petka nitko neće previše rizikovati. Podaci o zaposlenosti ne moraju biti sjajni, ali tržište želi potvrdu da se situacija poboljšava", kaže Neil Massa, analitičar u firmi MFC Global Investment Management.

Uz to, sve je više spekulacija o problemima u bilansima banaka, posebno regionalnih, pa je, drugi dan zaredom, KBW indeks bankarskog sektora pao, i to za 2,3 odsto.

Pritom su najveće gubitke imale akcije regionalnih banaka SunTrust i Regions Financials sa padom cijena za više od šest odsto.

Loše vijesti sa tržišta rada navele su ulagače na povlačenje sa Wall Street-a i ulaganje u sigurnije investicije, kao što je zlato.

Cijena zlata dostigla je 981,5 USD za uncu, što je njen najviši nivo u tri mjeseca.

Zahvaljujući tome, porasle su cijene dionica proizvođača zlata, pa je indeks tog sektora Arca Gold Bugs skočio 9,3 odsto.
XS
SM
MD
LG