Dostupni linkovi

Indonezija: 42 mrtvih, 300 povrijeđenih u zemljotresuNajmanje 42 osobe su poginule, oko 300 je povrijeđeno, a više od pet hiljada ljudi je evakuisano iz oblasti pogođene snažnim zemljotresom na jugoistoku indonežanskog ostrva Java.

Zvaničnici su saopštili da se još 42 osobe vode kao nestale u klizištu pokrenutom nakon zemljotresa, u oblasti na oko 100 kilometara južno od glavnog grada Džakarte.

Portparol Nacionalne agencije za reagovanje u kriznim situacijama Prijadi Kardono kazao je da se strahuje da će broj žrtava biti mnogo veći, s obzirom na veliki broj urušenih kuća i ostalih objekata, prenosi Rojters.

Prema zvaničnim podacima, u zemljotresu je uništeno 1,3 hiljade kuća, mada lokalni mediji navode da je u pitanju 3,5 hiljada.

Kardono je kazao da je komunikacija sa priobalnim oblastima, za koje se smatra da su najviše pogođene, u potpunom prekidu i da zato vlasti nemaju potpune informacije.

Zemljotres jačine sedam stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Javu, a upozorenje na opasnost od cunamija, koje je bilo izdato, povučeno je, pošto u regionu nije primijećen nijedan veći talas.

Epicentar je bio 195 kilometara jugoistočno od Džakarte, na dubini od 49,5 kilometara, naveo je američki Geološki zavod.

Stanovnici indonežanske prijestonice su, takođe, osjetili potres i u njoj je povrijeđeno 38 osoba.
Zemljotres se osjetio čak i 500 kilometara udaljenoj Surabaji, drugom po veličini gradu u Indoneziji, kao i na ostrvu Bali oko 700 kilometara istočno.

Katastrofalan zemljotres jačine 9,1 Rihtera pogodio je u decembru 2004. Indoneziju i izazvao cunami, koji je samo u zapadnoj provinciji Aće usmrtio 177 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG