Dostupni linkovi

Ren:Hrvatska može završiti pregovore polovinom 2010



Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u srijedu u Bruxellesu da bi Hrvatska mogla završiti pristupne pregovore u prvoj polovici sljedece godine ako ispuni potrebne uvjete, izostavivši prvi put u svojim istupima kraj ove godine kao moguci rok za završetak pregovora.

"Ako Hrvatska ispuni postavljena mjerila, posebine u pravosu]u i u saradnji s Medunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu i ako se granično pitanje sa Slovenijom uskoro riješi, mogli bismo zakljuciti pristupne pregovore tokom prve polovine sljedeće godine. Nadam se da će to biti slučaj", rekao je Ren u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Ren je do sada uvijek spominjao kraj 2009. godine kao mogući rok za završetak pregovora, što je i predviđeno i uslovnim vremenskim rasporedom o završetku pregovora s Hrvatskom, koji je Komisija objavila u jesen prošle godine.

Ren je izrazio oprezni optimizam da će otvoreno granično pitanje zbog kojeg Slovenija već skoro godinu dana blokira hrvatske pristupne pregovore uskoro biti riješeno.
XS
SM
MD
LG