Dostupni linkovi

U Poljskoj odata počast žrtvama Drugog svetskog rata



Premijeri 20 evropskih država zajedno sa poljskim predsednikom Lehom Kačinjskim odali su danas u Gdanjsku poštu svim žrtvama Drugog svetskog rata polaganjem zajedničkog venca na Spomenik braniocima, na poluostrvu Vesterplate.

U ranu zoru, u trenutku kada su pre sedam decenija sa nemačkog bojnog broda Sslezvig-Holsstajn ispaljene prve granate na poluostrvo, poljski zvaničnici i vojni veterani na čelu sa predsednikom Lehom Kaccinjskim i premijerom Donaldom Tuskom položili su vence.

Poljski predsednik kao prvi od osam evropskih govornika iskoristio je danas popodne priliku da ponovo osudi pakt Ribentrop-Molotov o nenapadanju koji su 23. avgusta 1939. godine sklopili Nemačka i Sovjetski Savez, kao i masakr hiljada poljskih vojnih zarobljenika u Katinjskoj šumi po nalogu Kremlja.

Kačinjski je, međutim, prvi put u ime Poljske osudio i njene zločine – učešće, zajedno sa Nemačkom i Mađarskom u parčanju Čehoslovačke ostavljene na cedilu posle Minhenskog sporazuma 1938. godine.

Nemaccka kancelarka Angela Markel je poručila da njena zemlja ne može da izbriše strahovite ratne patnje miliona ali da može i da mora da prihvati odgovornost za taj rat.

"Recči nisu u stanju da opišu šta su ljudi u ratu trpeli", kazala je nemačka kancelarka istakavši posebno stradanje šest miliona Jevreja pobijenih tokom holokausta.

Merkelova kao i šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek pre nje, podsetili su na zajednicčku poruku koju su Evropi uputili poljski i nemački biskupi:

"Gledajmo u budućnost ne zaboravljajući istoriju. "Samo istina mozze da nas oslobodi, istina koja nissta ne dodaje i nissta ne zaobilazi, nissta ne prechutkuje i nikome ne ispostavlja raccun".

Ruski premijer Vladimir Putin je rekao da svaki sporazum sa ekstremistima, bez obzira koje u pitanju, uvek okonča tragedijom, osuđujući sve sporazume sa nacistima od 1934 do 1939 godine.

"Ruska Duma je osudila pakt Molotov-Ribentrop. Imamo pravo da očekujemo da to učine i druge zemlje koje su sklapale sporazume sa nacistima.

Želim da naglasim da moja zemlja ne samo da je priznala greške za tragedije iz prošlosti, već je učinila i konkretne korake u gradnji novog sveta zasnovanog na novim principima.

Zahvaljujući poziciji moje zemlje bilo je moguće eliminisati stvarni i virtuelni Berlinski zid I stvarati uslove za gradnju nove Evrope bez linija deoba”.
XS
SM
MD
LG