Dostupni linkovi

Neizvesna sudbina crkve na Rumiji



Crnogorski ministar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Branimir Gvozdenović najavio je da će biti uklonjena metalna crkvica sa vrha Rumije, koju je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori postavila na tom mestu pre četiri godine.

Kako je danas preneo podgorički list Vijesti, Gvozdenović je rekao da će zakon u ovom slučaju biti primenjen, ali da za to "treba imati strpljenja".

Mitropolit SPC Amfilohije u nedelju je u Baru rekao da nema zakonskog osnova da sa Rumije bude uklonjena crkva koja je postavljena uz pomoć tadassnje Vojske Srbije i Crne Gore.

Metalnu crkvu koja je, prema ranijim informacijama, izrađena u Luci Bar, zašta je znala tadašnja crnogorska vlast, na vrh Rumije je preneo vojni helikopter.

Predstavnici katoličke crkve i Islamske verske zajednice u Crnoj Gori više puta su protestovali zbog postavljanja pravoslavne crkve na
Rumiji, jer tu planinu, posebno njen vrh, svojom svetinjom smatraju pripadnici sve tri veroispovesti.

Vekovima pravoslavci, katolici i muslimani iz Bara i okoline svake godine, na Trojičindan, iznose na vrh Rumije krst Svetog Jovana Vladimira, kralja Zete.
XS
SM
MD
LG