Dostupni linkovi

Topčagić: Odluka o viznom režimu zavisi od BIH




Odluka o dobijanju bezviznog režima za gradjane BiH sa zemljama Evropske unije zasniva se na izvještaju koji BIH treba dati do 30. septembra, odnosno na onome što će u izvještaju pisati i šta ćemo uraditi , izjavio je za Fenu ambasador BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić.

Naveo je da je centralni element izdavanje biometrijskih pasoša, te usvajanje još četri strategije i dva zakona, a za sve ostale stvari treba navesti rezultate i obrazložiti primjenu. Monitoring misije Evropske unije treba pozvati u onom momentu kada smo sigurni da će rezultat biti pozitivan.


Topčagić kaže da u Briselu apsolutno postoji politička volja da se uvede bezvizni režim, te da nema nikakve diskriminacije prema BiH u odnosu na druge države.Medutim, upozorio je, u ovoj fazi odluka u Briselu, odnosno u glavnim gradovima država članica EU je više na ministrima unutrašnjih poslova i pravde.

Oni na Šengen gledaju kao na garanciju sigurnosti svojih građana i veoma su oprezni prilikom donošenja odluka o promjeni viznog režima. Moramo ih ubijediti da se za njih ništa loše neće desiti, rekao je Feni ambasador BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić.
XS
SM
MD
LG