Dostupni linkovi

Tadić: Osnovni cilj ulazak Srbije u EUPredsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za današnje izdanje lista Politika da je ulazak u Evropsku uniju osnovni cilj zemlje i istakao da strateška partnerstva sa SAD, Rusijom i Kinom ne ometaju njegovo postizanje.

On je ponovo istakao da se nijednog trenutka ne sme smesti sa uma da Srbija kao svoj centralni politički cilj postavlja članstvo u Evropskoj uniji. Govoreći o nedavnoj poseti Kini, Tadić je podsetio da Srbija s tom zemljom ima višedecenijsko prijateljstvo, kao i na to da je Kina podnela podnesak Međunarodnom sudu pravde gde je slučaj Kosova na razmatranju.

Prema njegovim rečima, jedan od konkretnih rezultata putovanja u Kinu jeste sporazum čiji je deo izgradnja most koji će spajati dve obale Dunava u Beogradu, a koji će, kako veruje, početi da se gradi već sledeće godine. On je kazao da je važan posao i izgradnja bescarinske industrijske zone i novog lučkog kapaciteta.

Tadić je kazao da su komentari da se u poslednje vreme sve više okreće Istoku "potpuno promašena tema" i podsetio da je ove godine išao u posetu Francuskoj i Španiji, da se sastao s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a da u Srbiju dolazi i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Predsednik Srbije je rekao i da će se u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine UN sasvim sigurno sresti i s predsednikom SAD Barakom Obamom.
XS
SM
MD
LG