Dostupni linkovi

Svetska banka otpisala Srbiji 550 miliona dolara kosovskog dugaSvetska banka je obavestila Vladu Srbije da joj je otpisala oko 550 miliona dolara spoljnog duga Kosova.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da otpis "kosovskog duga" nikako ne znači da će Beograd priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da je Srbija pre godinu dana tražila od Svetska banke da je oslobodi plaćanja "kosovskog duga", jer nije imalo smisla da vraća dug Kosova, a da njeni poreski organi ne ubiraju fiskalne prihode na toj teritoriji.

Otpis od 550 miliona dolara spoljnog duga država Srbija može da upotrebi za pomoć kosovskim Srbima, rekao je Dinkić.

Spoljni dug Kosova smanjen je sa 1,7 milijardi dolara iz 2001. godine na 1,18 milijardi dolara, do jučerašnje odluke Svetske banke, tako da sada iznosi oko 630 miliona dolara.

Od 2001. godine do 2009. godine "kosovski dug" je smanjen sa 1,7 milijardi dolara za 500 miliona dolara nakon otpisa dela potraživanja Pariskog i Londonskog kluba poverilaca i otplatom 130 miliona dolara iz budžeta Srbije.

Država Srbija je od 2002. godine redovno izmirivala "kosovski dug", iako nije imala nikakve prihode sa tog dela teritorije.
XS
SM
MD
LG