Dostupni linkovi

Školska godina kasni zbog štrajka?



Nova je školska godina pred vratima, a još uvijek nisu poznati svi datumi početka nastave.

Naime, početak školske godine određen je ovisno o kantonu.

No, ni tu nije kraj problema, bez obzira na određeni datum, u najmanje tri kantona početak školske godine bi mogao kasniti zbog štrajka uposlenih u prosvjeti.

Problem s nabavkom udžbenika nije jedini koji se veže za ovogodišnji početak školske godine.

Razlog je i neusvajanje rebalansa buždeta u svim kantonima, ali i najavljeni štrajkovi prosvjetara zbog njihovog teškog stanja.

Nakon sastanka predstavnika sindikata, kantonalnih ministarstva u srijedu bit će poznato kada će i u kojim kantonima učenici nastaviti školovanje.

Kantoni u kojim bi trebala krenuti nastava 7. septembra su Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski, Unsko-sanski i Posavski.

Ipak,. dođe li do smanjenja plaća prosvjetarima, u tri kantona najavljuju da će školsku godinu početi štrajkom: Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom.

Osim u Sarajevu, poznato je samo da će nastava u Tuzli početi 31. augusta, a u drugim kantonima 7. septembra, naravno, ako zbog najavljenih štrajkova datum početka ne bude izmijenjen.

U Sindikatu obrazovanja BiH smatraju da se ovakvo nešto moglo i očekivati jer su pregovori o visini plaća s federalnom i kantonalnim vladama bili bezuspješni.

Baš kao i datumi početka nastave, plaće prosvjetnih radnika su različite od kantona do kantona pa je njihovo linerano smanjenje od 10% nedopustivo, smatraju u Sindikatu.

Tako bi prema ovome startna plata profesora s 20 godina radnog staža u nekim kantonima trebala iznositi 700 maraka.

Pored svega navedenog, neizvjesno je da li će nastava ukoliko i počne biti prekinuta jer su budžetska sredstva osigurana za naredna dva mjeseca i to samo u dva kantona.

Republika Srpska se može pohvaliti.

Nastava počinje prvog ponedjeljka u septembru.

XS
SM
MD
LG